sábado, 14 de julio de 2007

Parlem de capgrossos. Revers magazine


Articulo publicado en la pagina 39 de l a revista-magazine REVERS.

Escrito por Alberto Branco.

CAPGROSSOS. Cultura Popular.

Aquestes pròtesis festives de cartrò pedra, polièster i/o paper de diari es col.loquen sobre les persones representant figures desproporcionades en les quals, el cap de la persona va sempre cobert per la del personatge. El seu nom i funció pot variar segons la zona geogràfica: esparriot, nano, cabut caput, nana, caparrut, cabeçut, cabeçudo, cap de llúpida...Fora del nostre territori, grosses têtes, big heads, buruhandia amb euskera i cabezudos en castellà.

l'origen del capgrossos el tenim en eles entremesos i les representacions sacres de l' edat mitjana. El Folklorista Jona Amades va dir que posiblement nasqueren com a contrast i acompanyant del gegant i solsamente tenen raó de ser al costat d' aquestos, és amb el pas del temps que han anat formant comparses, colles pròpies i diferents protocols que no sempre es respecten.

A catalunya tenim les primeres referències a finals del segle XVII a Reus i ja en el segle XIX apareixen referències històriques del famós i popular Lligamosques d'Olot i posteriorment el Cap de Llúpia de Vic, o en Berruga de Figueres.

M'agradaria definir on apareixen aquests elements integrant-se a la nostra societat, sota àmbits tant dispars com: polítics, el cinema, esprtius, del món de la publicitat, el teatre, animació, etc...

Fa uns anys em va sobtar com el dirigent d' Esquerra Republicana de Catalunya, el senyor Carod Rovira va encomanar la realització de gairebé 30 capsgrossos que representaven la seva imatge. Aquests van distribuir-se pers les terres catalanes reforçant amb simpatia els seus actes de campanya.

Actualment Unió General de Treballadors de Lleida disposa d' una parella de capsgrossos realitzats per els escultors Herrera i Bragado, components de la Xamba. Aquests capgrossos representen als treballadors, encapçalen i donen vida a les direrents manifestacions i actes propis del sindicat.

En la publicitat i la moda son una font inagotable de recursos pels diferents creatius: així un capgròs simpàtic amb un estil molt americà ven el millor de Burguer King. També recordo com diferents caps de dinosaures juràssics i sota la vestimenta d' empresaris i executius parlen de la necessitat d' actualitzar els seus sistemes operatius de windows.

No hay comentarios:

another samurai animation

KODO - Heartbeat Video 2007

http://www.youtube.com/watch?v=jPdOmY1BjAU

samurai-kodo

Heavenly Sword Anime Complete 1 - 5 on PS3

Heavenly Sword - Chapter Six The Goddess (Part 1 of 2)

SPOILER: heavenly sword ending cutscene